Tescili ve Tarihi
Oğuzlar Cevizi, Ali Ağa cevizi, Oğuzlar 77 cevizi isimleriyle bilinen ceviz türünün resmi tescili yeni olsa da varlığı uzun yıllar öncesine dayanmaktadır. Şöyle ki türün doğum yeri olan ilçemizde 150 – 200 yaşlarında ceviz ağaçları olduğu görülmüş, bazı yaşlı ağaçlar ise hasatının ve bakımının zor olması nedeniyle kesilerek kereste ve mobilya sanayiinde değerlendirilmiştir.

Oğuzlar cevizinin kalitesinin ve verimliliğinin zamanla fark edilmeye başlanması ilçede yetiştiriciliğinin artmasına yol açmış daha sonraları ise türün tescil edilmesi gerektiği fikrini ortaya çıkarmıştır. Oğuzlar Cevizinin tescil için çalışmaları Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü ile birlikte yürütülmüş olup, 2008 yılı Şubat ayında ‘Oğuzlar 77’ adı altında üretim izni alınmıştır. Ceviz tescil çalışmaları 2010 Nisan ayında tamamlanmış olup, Oğuzlar 77 adı altında tescillenmiştir. Oğuzlar cevizinin isminin sonunda yer alan “77” sayısı tescil çalışmalarının yürütüldüğü Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nün bulunduğu Yalova’nın plaka kodudur. Tescil çalışmalarını yürüten görevliler tarafından bu isim uygun görülmüştür.
Genel Özellikleri
- Periyodisite Görülmez.(Her yıl ürün verir.)
- Adaptasyon kabiliyeti yüksektir.
- 650m ilçe merkezi ile 1200m rakamlı yaylalarımızda başarılı bir şekilde yetiştiriciliği yapılmaktadır.
- Aşı tutma oranı yüksektir.
- Erken meyve verme özelliği vardır. Aşılı fidanlar 2. yıldan sonra meyve vermeye başlarlar.
- Yan dal hakimiyeti fazladır.Yan dallarda meyve verimi yüksektir.
- Depo şartlarında açık rengini ve tadını uzun süre muhafaza eder. Uygun saklama koşullarında uzun süre bozulmadan muhafaza edilebilir.
- 15-20 yaşlarında bir ceviz ağacı ortalama 35-45 kg ceviz verebilmektedir.
- Tozlayıcıya ihtiyaç duymaz. Erkek ve dişi çiçekleri aynı anda olgunlaşmaktadır.
İç Ceviz Özellikleri
- Dış kabuğu ince olduğundan iç kısmı kabuktan kolay ayrılır.
- Meyve içi ve dış kabuk pürüzsüzdür. İç kısım yenildiğinde ağızda acılık ve burukluk vermez. diğer ceviz türlerinden ayıran en önemli özelliklerinden birisi budur.
- Oğuzlar cevizinin diğer ceviz türlerinden ayıran en önemli özelliği İç kısmının beyazlığı, kendine has tadı ve aromasıdır.
- Kabuklu ağırlığı 11 gr. civarındadır
- İç meyve ağırlığı 5,50 – 6,16 gr. arasında olup, randımanı % 55’tir.
- Kabuk ince, kolay kırılabilir, içi tam doludur. Kabuk kalınlığı 1,89 mm civarındadır.
oğuzlar 77